Majstrom Európy v roku 2013 sa stal Dimitrij OVTCHAROV

13.10.2013 19:12
Dimitrij OVTCHAROV to napokon dokázal. Nemecká hviezda a svetová šestka zavŕšila svoje účinkovanie na LIEBHERR Majstrovstvách Európy v rakúskom Schweechate víťazstvom nad bieloruským protihráčom Vladimírom Samsonovom. V prvom sete Ovtcharov dovolil Samsonovovi uhrať len 4 body. V ďalšom vývoji zápasu sa podarilo Samsonovovi získať akú takú kontrolu v zápase, ale svetová šestka  bola nemilosrdná. Trojnásobný európsky šampión a dvojnásobný finalista majstrovstiev Európy nedokázal zastaviť skvelo hrajúceho Ovtcharova, ktorý sa ešte nikdy nedostal do semifinále majstrovstiev Európy. 
"Bol som dobre pripravený na Samsonova, pretože proti mne hral vždy dobre. Dnes si ale myslím, že bol trošku unavený po semifinále. Bol to dlhý a náročný turnaj pre nás oboch. Hral som viac agresívne a to, ako sa ukázalo, bola dobrá taktika", povedal Ovtcharov.
 
Samsonov povedal: "Ovtcharov bol veľmi agresívny. Nemôžem si spomenúť, či som ho niekedy takto videl hrať. Rotácie loptičiek boli divné. Nemohol som nad nimi získať kontrolu. To ukázalo, ako dobre bol pripravený." V semifinále Samsonov dokázal, že je jedným z najlepších hráčov hrajúcich proti obranárom a zároveň potvrdil to, čo vyhlásil už deň predtým: "Dúfam, že som sa čosi naučil z mojej prehry v tímovej súťaži, keď som prehral s GIONSISOM." Každopádne to bol výborný zápas. Za stavu 2:1 pre Samsonova grécky tréner Konstantinos VATSAKLIS požiadal o time-out a hra sa zmenila. GIONSIS donútil Samosonova urobiť 13 chýb a vyhral 4 set. V ďalšom sete viedol už 7:0, ale ani to nebolo dosť na to, abý zvíťazil. 
 
"Neviem, čo sa stalo. Bol to zvláštny zápas," pripustil Samsonov.
 
Po neistom začiatku zohral Ovtcharov výborný semifinálový duel. Stratil prvý set, potom vyhral ďalšie tri a v piatom sete sme boli svedkami drámy. Bolo už  5:3 pre Ovtcharova, keď si STEGER zobral time-out. Potom STEGER siahal na víťazstvo v sete, keď viedol už 5:10. Ovtcharov dva body zachránil, ale tretí set-ball už STEGER premenil. Ovtcharov však zápas napokon zvládol. 
 
"Ako som očakával, bol to tesný zápas. Taktika tu veľmi nehrala úlohu, pretože sa veľmi dobre poznajú. Keby dva z troch bodov skončili ináč, kľudne mohol vyhrať STEGER," povedal nemecký tréner Jorg ROSSKOPF.
 
Späť