Finále Svetového pohára v belgickom Vierviers skončilo víťazstvom Xu Xin-a.

28.10.2013 08:18

Pred deviatimi rokmi 31. októbra 2004; čínsky Xu Xin vyhral chlapčenskú kategóriu jednotlivcov na ITTF Cadet Challenge vo Funchal - v meste na atlantickom ostrove Madeira.
Teraz, deväť rokov neskôr v nedeľu 27. októbra 2013 bol korunovaný za šampióna na LIEBHERR mužskom svetovom pohári v belgickom meste Verviers.

Nasadená jednotka si vo finále poradila s Vladimírom Samsonovom z Bieloruska, nasadenou šestkou. Vyhral v piatich setoch (11-6, 12-14, 11-8, 11-9, 11-7), potom ako doobeda zdolal Dimitrija Ovtcharova, ktorý si zabezpečil bronzovú medailu, keď zdolal nemeckého kolegu z národného tímu, Timo Bolla, takisto v piatich setoch (11-3, 8-11, 11-5, 11-5, 11-6).

Xu Xin vyhral v piatich setoch, keď jemne menil rotácie na podaní a spolu s delovým forehandom sa to ukázalo ako smrtiaca kombinácia.

Štvrtý set bol rozhodujúci.
"Mal som šancu vo štvrtom sete za stavu 9:9, ale nestalo sa .. Je ťažké čítať jeho servis, vrátite mu vysokú loptičku a potom už nemáte šancu", reagoval Vladimír Samsonov.

V treťom sete, za stavu 6-4 pre Xu Xin-a Vladimír zabojoval. Vrátil ťažký topspin od čínskej hviezdy a znížil na rozdiel jediného bodu.

"Vladi, Vladi, Vladi!!" ozývalo sa halou "du Paire".

"Celkovo som spokojný so svojim výkonom. Cítim, že som vybojoval dve skvelé víťazstvá; včera som porazil Chuang Chih-Yuana a dnes Timo Bolla", reagoval Samsonov. "A takisto sa mi veľmi páčilo hrať opäť v Belgicku; pred niekoľkými rokmi som hral v La Vilette Charleroi a moje dve deti sa tu narodili."


Bol to skutočné výborný výkon od Vladimíra Samsonova, ktorý hral svoje štvrté finále vo Svetovom pohári z celkových 15 účastí v tejto súťaži a prvý krát sa stalo, že vo finále neuspel. Pre Xu Xina, ktorý si pamätá Funchal spred deviatich rokov to bolo jeho prvé finále v súťaži, pri jeho len druhej účasti.

"Áno, pamätám si na Funchal a prajem každému hráčovi, ktorý dnes hrá v tejto súťaži len to najlepšie bez ohľadu na to, odkiaľ pochádza", povedal Xu Xin.

"Rád by som videl viac mladých hráčov, ktorý uprednostnia "ceruzkové" držanie rakety", dodáva; vo Vierviers bol jediný.

Každopádne, jednu lekciu Xu Xin ostatným dal: zostať vždy sústredený, aj keď príde herná kríza. Proti Dimitrijovi Ovtcharovovi v semi-finále to dokázal.

"V tom momente som sa snažil myslieť optimisticky a snažil som sa hrať viac agresívne", vysvetľuje Xu Xin. "Najsôr som si musel byť istý, že som sústredený a potom som prevzal iniciatívu; vo finále proti Vladimírovi Samsonovovi to bolo takisto dôležité zostať sústredený, pretože je to veľmi všestranný hráč a stále musíte zo seba vydať to najlepšie."

Zlato pre Xu Xina, striebro pre Vladimíra Samsonova a bronz pre Dimitrija Ovtcharova.

Zdroj: www.ittf.com

Späť