3. miesto na MSR ZŠ

30.03.2014 19:56
Žiaci Gymnázia Milana Rúfusa zo Žiaru nad Hronom sa umiestnili na 3. mieste na majstrovstvách Slovenska základných škôl.
Zloženie družstva : Hugo Repáň, Jakub Filús, Juraj Hrmo
 
Už počas losovania turnaja sme predpokladali, že víťazom sa stane družstvo z ŠOG NItra, ktoré malo v družstve reprezentantov SR a aktuálneho majstra SR v starších žiakoch. Ostatné umiestnenia ale zostávali otvorené, lebo každé družstvo malo na svojej súpiske hráčov z aktuálneho rebríčka SR starších žiakov. O konečnom poradí nakoniec rozhodli: aktuálna výkonnosť, taktika pri nasadzovaní hráčov na jednotlivé zápasy a trochu aj toho športového šťastia.
Naši hráči postupne v skupine zdolali družstvá z Považskej Bystrice 4:2, Spišskú Starú Ves 4:2 a Valaliky 4:3, čím v skupine A obsadili 1. miesto bez prehry. Z našej skupiny ešte posúpili do semifinále chlapci z Považskej Bystrice. Skupinu B vyhralo družstvo z ŠOG Nitra a na druhom postupovom mieste sa umiestnili hráči zo Svrčinovca. V semifinálových bojoch sa teda stretli družstvá : Žiar nad Hronom - Svrčinovec a Nitra - P. Bystrica.
Naši chlapci začali semifinálový zápas s veľký odhodlaním a nezlomili ich ani prvé dve prehry a po víťazstve Repáňa a vydarnej štvorhry Repáň - Filús, ktorí zdolali súrodencov Cyprichovcov sa im podarilo zrovnať stav na 2:2. Rozhodavalo sa nakoniec v posledných troch zápasoch, v ktorých na seba narazili jednotky, dvojky a trojky jednotlivých družstiev. Jakub Filús hral vyrovnaný zápas s R. Cyprichom a za stavu 1:1 viedol v treťom sete 10:8, ale nepodarilo sa mu ho dotiahnuť do víťazného konca a v štvrtom sete ťahal už za kratší koniec a celkovo prehral 3:1. Súper sa ujal vedenia v zápase 3:2. Súčasne prebiehali ďalšie dva zápasy. Juraj Hrmo zdolal podľa predpokladov súperovu trojku jasne 3:0 a všetko mal teda v rukách Hugo Repáň, ktorý v prípade víťazstva nad S. Cyprichom mohol rohodnúť o našom postupe do finále. Úvod stretnutia mu však nevyšiel a súper viedol 2:0 na sety. Hugo potom spresnil svoju nátlakovú hru do súperovho forhendu, čím získal tretí set a vo štvrtom náskok 8:6. Tu sa športové šťastie priklonilo na súperovu stranu a Repáň nakoniec prehral tento set 11:9 a tým nás súper posunul do bojov o tretie miesto. V tomto súboji sme sa stretli s P. Bystricou. Chlapci po sklamaní z nevydareného zápasu o postup do finále začali toto stretnutie veľmi rozpačito, čo sa odzrkadlilo aj na priebežnom stave 2:2. Opäť sa teda rozhodovalo v poslednom kole zápasov. Filús prehral so súperovou jednotkou, Hrmo vyhral s trojkou a všetko mal vo svojich rukách opäť Repáň. Bol to dramatický zápas, keď sa rozhodovalo až v piatom sete. Tu však Hugo už súperovi nedal šancu a od začiatku zbieral bod za bodom a za stavu 10:2 už bolo v podstate rozhodnuté. Repáň vyhral tento zápas 3:2 a Žiar teda porazil P. Bystricu 4:3, čím si chlapci vybojovali bronzové medaile. Vo finále zvíťazili jednoznačne chlapci z Nitry 4:0 nad Svrčinovcom.
 
Chlapcom zo Žiaru patrí poďakovanie za vzornú reprezentáciu : školy, klubu, mesta, okresu a kraja.
Veríme že potvrdia svoju výkonnosť aj na majstrovstvách BB kraja v Žiari, ako aj na poslednom bodovacom turnaj Slovenského pohára v Košicaich ( 26.4. 2014 ), čím si vytvoria predpoklady kvalifikovať sa na májové MSR starších žiakov vo Valalikoch ( najlepších 32 hráčov rebríčka SR).
 
J.Barniak

STK MŠK ZH 

Späť